Discursul pe care l-am susținut la Arad în cadrul simpozionului cu tema „Solidaritate socială și responsabilitate pentru cei defavorizați”

Suntem deja în campania pentru referendumul de a cărui reușită depinde modul cum va arăta instituția căsătoriei și familia.

E un moment decisiv pentru ce fel de valori punem la baza societății noastre. Întărim valorile de esență creștină care au stat la baza civilizației europene, a Uniunii Europene, valori fundamentale și perfect compatibile cu democrația, libertatea, solidaritatea, respectul față de viața și demnitatea umană? Sau, dimpotrivă, dăm cale liberă distrugerii familiei și a valorilor pe care ea se întemeiază, relativismelor morale, normelor și experimentelor neomarxiste pe care le vedem în alte părți? Suntem într-un moment de răscruce. Și decizia pe care o vor lua românii are o importanță capitală pentru toate sectoarele vieții sociale, inclusiv pentru cel pe care îl abordăm astăzi, aici – protecția socială.

S-o spunem clar și răspicat, încă de la început: adevărata protecție socială, adevărata ocrotire a celor defavorizați de soartă sunt realizate doar prin politici publice întemeiate pe valori creștine. Pe compasiune, solidaritate, pe iubirea de semeni, pe respectul vieții și al demnității umane ca dar al lui Dumnezeu. Și, ca un corolar, pe valorile familiei întemeiată pe căsătoria dintre bărbat și femeie, creșterea copiilor cu responsabilitate și dragoste, cinstirea și respectul față de părinți și bătrâni.

Toate acestea fac diferența între politicile și politicienii, între cei care au grijă cu adevărat de cei în nevoie, de bătrânii și bunicii noștri și de cei care cer ocrotire, copiii – viitorul nostru.

Valorile creștine sunt esențiale, astăzi și în viitor, atât pentru politicile sociale ale României cât și pentru educația tinerelor generații și pentru rezolvarea crizei demografice în care ne adâncim tot mai mult.

Fără aceste valori vom eșua pentru că nu ne vom vindeca de  boala care macină de decenii România – criza morală și degradarea accentuată a spațiului public, mediatic, politic, social. Și, atenție, acestei crize pe care o trăim riscă să i se adauge noi factori generatori de criză și disoluție care deja sunt activi și instituționalizați în țări puternic dezvoltate – mă refer la preceptele corectitudinii politice și neomarxismului, ale progresistului stângist aflate în mare ofensivă.

Prin asimilarea și punerea valorilor creștine la baza politicilor sociale vom demonstra și demonta concret marea impostură a PSD-ului în acest domeniu. Tăria PSD vine dintr-o mare farsă pe care ei au ambalat-o cu un iz de credibilitate: din percepția că ei, pesediștii, sunt singurii care au grijă de oameni, de oamenii simpli, de oamenii nevoiași, de  copii și de bătrâni. Aceasta e o mare înșelătorie pe care noi nu am reușit să o demontăm așa cum trebuie.

Oameni fără Dumnezeu, așa cum sunt satrapii și baronii pesediști, nu au cum să aibă grijă  de semenii lor. Oameni care se pun mai presus de lege, morală, care își dau favoruri pentru ei și clanurile lor – cum fac pesediștii – nu au cum să facă dreptate socială. Din contră, adâncesc decalajele și injustiția socială. Și astea sunt dovedite statistic, cu cifre oficiale. Acestea se văd cu ochiul liber peste tot unde pesediștii au guvernat central și local.

Știm că pesediștii dau cu o mână și iau îndărăt cu patru mâini. Această afirmație, pe cât de adevărată, a ajuns din păcate un clișeu. Nu e de ajuns să o spunem că să demontăm înșelătoria socială a PSD. Și nici ca să devenim noi mai credibili și să ieșim din percepția greșită că noi suntem cei răi,  care tăiem, venim cu austeritatea, suntem insensibili și capitaliști veroși.

De ce nu am reușit cât am fi dorit să demontăm această percepția falsă și nedreaptă în ceea ce ne privește? Pentru că nu am avut curajul să ne asumăm cu putere și convingere valorile creștine în politicile sociale. Mai pe șleau, e vorba de valorile creștin-democrației atât de eficiente în ceea ce privește instituirea dreptății, echilibrului, solidarității și echității sociale în mari democrații occidentale. Sunt aceste valori perimate azi? În niciun caz. Ele au avut un rol decisiv în țări care au trecut prin greutăți inimaginabile după război, au contribuit la instituirea unor democrații solide bazate pe pace socială. E adevărat, au traversat și perioade de criză, dar și-au revenit și au fost relansate cu succes. Mă refer la Germania aici, cu precădere, dar nu numai. Mă refer la familia noastră politică europeană, PPE care le are solid statuate. E drept că uită să le mai spună creștine, dar poate își va da seama că nu au de ce să se rușineze cu această etichetă, dimpotrivă.

Prin urmare, avem soluția la îndemână. Avem modelul creștin-democrat de rezolvare a problemelor de protecție socială și suntem parte a familiei politice europene care îl are în program și în istoria recentă. Nu avem decât să îl aplicăm cu asumare, curaj și spunând lucrurilor pe nume. Sunt valori creștine și ele trebuie să ne guverneze politicile sociale. Așa vom avea o direcție, asa ne vom apropia cu adevărat de oameni, de Biserici. Cu aceste valori și cu soluțiile generate de ele vom fi cu adevărat convigători. Cu aceste valori spuse în fața unor oameni fără niciun fel de valori și fără niciun fel de crez, cum sunt pesediștii, le vom demasca impostura și vom elibera un sector atât de important, protecția socială, de ocupația populismului pesedist.

Mai e un lucru important. Aceste valori și un set puternic de politici publice generate de ele, ne vor feri de defensiva în care am fost puși, nu de puține ori, de populismul socialist al PSD. Când PSD venea cu măsuri sociale populiste în Parlament, nu puțini dintre noi erau defetiști și pledau să mergem, să nu ne împotrivim pentru că pierdem voturi. Intrăm în siajul și captivitatea populismului pesedist. Cu un set puternic de valori, principii și soluții asumate de esență creștină și creștin-democrată în politicile sociale, cu valorile familiei puternic promovate,  noi vom fi cei care dau linia și tonul, vom sta pe un teren solid și nu vom cădea în plasa șantajului electoral pesedist.

Vă dau un exemplu: suntem mai credibili pentru că promovăm și apărăm familia și valorile ei prin măsuri concrete pe care le inițiem și promovăm: creșterea alocațiilor,  acordarea de facilități fiscale pentru mamele și familiile cu mai mulți copii, măsuri pentru reunirea familiilor separate prin plecarea la muncă în străinătate, pentru sprijinul micilor afaceri de familie. Altfel vom vorbi despre probleme pensionarilor și pensii dacă vom sta pe aceste valori. Cu o altă credibilitate și imagine vom putea iniția și realiza parteneriate cu Bisericile.

Nu în ultimul rând, discuția pe care trebuie să o avem în mod serios în partid  va fi de clarificare și întărire ideologică și doctrinară. Ce avem acum? Liberalismul clasic și mulți adepți ai lui. Liberatarianismul și adepți ai săi, mai puțini, e adevărat. Avem destui adepți ai conservatorismului, care nu-și găsesc încă exprimare pe măsură la nivelul partidului și a politicilor sale. Și putem avea și componența creștin-democrată cu avantajele ei pe care, o parte le-am expus în ceea ce privește politicile din sectorul social. Toate sunt de dreapta și centru-dreapta. Toate se regăsesc în familia noastră politică europeană. Eu pledez pentru coexistența tuturor, cu precădere a celor liberale, conservatoare și creștin-democrate. Avem pledoaria pentru valorile inițiativei private, capitalismului, susținerii adevărate a capitalului autohton, a clasei mijlocii de la orașe și, atenție, de la sate, proprietății private și ale statului nonintervenționist în economia privată. Putem accentua valorile conservatoare ale domniei legii, ordinii publice și siguranței cetățenilor. Și putem aduce valorile și principiile creștin-democrate în ceea ce privește protecția socială. Toate sunt compatibile și pot fi armonizate într-un mod care să ne întărească drept singurul partid de dreapta. Și, de fapt, aceste principii și valori sunt deja aplicate de primarii și administrațiile noastre locale de succes. Trebuie să le conștientizăm la nivel național, să le ridicăm la nivel programatic și sa le punem la baza viitoarei noastre guvernări.

Revin, în final, la subiectul de la care am plecat. Susținerea referendumului despre instituția căsătoriei și valorile familiei este și ocazia cea mai bună pentru a declanșa aceste clarificări și întăriri ideologice și doctrinare. O ocazie pe care nu avem voie să o ratam.

Discurs sustinut la deschiderea anului scolar 2018-2019

Nu sunt chiar așa de departe în timp de perioada primelor zile de an școlar, din liceu. Simt aceeași emoție și bucurie. De astă dată dublate de bucuria de a vă vedea așa de frumoși, entuziaști, alături de dascălii, de colegii și familiile voastre.
De fapt, fiecare școală bună, așa cum este școala dumneavoastră, este o mare familie. O școală bună, o știți mai bine ca mine, doamnelor și domnilor profesori și învătători, nu le predă elevilor ei doar noțiuni . Formează caractere, educă suflete, dă hrană spirituală minții și o viziune despre lume tinerelor generații.

 

 Într-o scoală bună, dascălul este cel de-al  doilea părinte al copilului, părintele lui spiritual, sufletesc.

 

Familia este prima școală a copilului iar scoala este a doua lui familie.
 Nu există formă de viață sufletească și conștiință rupte de iubirea de semeni și de Dumnezeu și nici scoala nu poate fi ruptă de aceste forme de iubire.

 

 Toate aceste le știți și aplicați prea bine, la catedră și nu numai, doamnelor și domnilor profesori, învățători și educatori. Toate acestea e simțiți prea bine, dragi copii și tineri. Le simțiți odată cu căldura sufletească și dăruirea profesorilor voștri și ale părinților voștri.

 

 Din nefericire, sistemul de învățământ și responsabilii lui  -și nu doar cei de azi– au uitat și uită adesea aceste adevăruri simple și  atât de umane.

 

Și când spun asta nu mă refer doar la greutățile materiale și profesionale de zi de zi ale școlii. Vorbesc despre necesitățile de bază, despre prima dovadă pe care fiecare stat civilizat trebuie s-o arate copiilor lui. Statul român oferă cea mai mică alocație pentru copii din Uniunea Europeană.

 

Am făcut un prim pas pentru corectarea acestei nedreptăți față de cel mai de preț comoară a unui popor – copiii. Am depus la Parlament două proiecte de lege: primul vizează majorarea alocațiilor pentru  copii și tinerii pâla la 18 ani cu 50 %; al doilea stiplează indexarea acestor alocații cu rata inflației, pentru că știți prea bine cât de mult au crescut prețurile în ultimii doi ani.
Nu e mult, dar e un pas absolut necesar. Vor mai fi și alții, vă asigur.

 

Stimați profesori și părinți, dragi copii și tineri,

 Aud și auzim adesea că școala trebuie  racordată la nevoile piței muncii. Adică trebuie să pregăteqscă tineri care să știe o meserie căutată. Iar astăzi chiar ne confruntăm cu o criză de meseriași în foarte multe sectoare ale economiei.Așa este. E o urgență acest obiectiv. Numai că, în opinia mea și, sunt convins, în opinia multora dintre dvs, nu este principala urgență.

 Urgenta-urgențelor scolii românești este educarea și promovarea valorilor. De ce? Pentru că vedem cu toții degradarea morală a societății, a spatiului public. Vedem cu toți, cu durere, agresiunea în creștere a prostului-gust și a lipsei de respect pe străzi, pe șosele, la televiziuni, pe scena publică, în politică.
 Salvarea și reparația vin doar din readucerea programatică și sistematică a marilor valori în procesul Educației . La ce mari valori mă refer: la resectul pentru dascăli, părinți și pentru toți cei din jurul nostru; la cultivarea valorilor democratiei și drepturilor omului; la respectul pentru valorile familiei, pentru tradițiile nationale, pentru istoria natională; la respectul pentru valorile culturii universale; la cultivarea frumosului și a bunului-gust; la solidaritate, compasiune, demnitate, onoare, patriotism; la dragostea pentru semeni care ține și izvorăște din dragostea pentru Dumnezeu.
 Toate aceste valori sunt suferinde astăzi în societatea românească pentru că sunt suferinde în Învățământul românesc. Dumneavoastră și mulți alți dascăli dăruiți cu har și dragoste de copii le promovați cum puteți. Dar sitemul si responsabilii lui nu le promovează, dimpotrivă.

 

 Mă voi lupta cu toată buna mea credință, acolo unde sunt și unde pot, pentru promovarea acestor valori și pentru preluarea lor organică în procesul educațional.  Pentru că de asta e nevoie, de măsuri care se aplică, nu de noi ordine de mistru sau de legi care nu au nicio legătură cu viața.

Vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați dat-o de a vă adresa aceste cuvinte într-o zi atat de importantă și frumoasă pentru dumneavoastră !

Sper sa ne revedem cu bine. Sper ca România pe care cu totii cei de aici ne-o dorim, România valorilor, România bună ci toți copiii ei, să fie curând o realitate, nu doar un vis împărtășit în curtea unei scoli bune cu copiii ei.

 

   

Discurs susținut în cadrul simpozionului ”Creștinism si democrație”, organizat de Institutul Teologic Penticostal, București

Viitorul Uniunii Europene și regăsirea valorilor creștinismului

Simpozionul ,,Crestinism si democrație- Provocari si perspective,,

Pe 22 octombrie 1978, în fața mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru din Roma, un polonez cu voce blândă și priviri pătrunzătoare rostea cuvinte care aveau să rămână în suflete și în istorie: ”Nu vă fie frică! Deschideți-i, deschideți-i larg ușile lui Isus! În fața puterii sale mântuitoare deschideți granițele statelor, sistemele economice, la fel ca cele politice, vastele câmpii ale culturii, ale civilizației, ale dezvoltării. Nu vă fie frică! Isus știe ce e înăuntrul omului. Doar el o știe !”

Celebrul îndemn al papei Ioan Paul al doilea, făcut chiar la inaugurarea ponficatului, era adresat unei Europe și lumii de atunci, cel puțin la fel de complicată și învolburată ca lumea de astăzi.

”Îl vrem pe Dumnezeu!”

O jumătate din Europa se afla în robie comunistă. Mulți au simțit că apelul papei mergea către sufletele și conștiințele fraților și surorilor de dincolo de Cortina de fier. Într-adevăr, impactul acelui ”Nu vă fie frică!” în țările ocupate de comuniști a fost extraordinar. Rezultatul lui avea să se vadă destul de repede, peste câteva luni doar, la fața locului, în Polonia lui Karol Wojtyla. Acolo, în iunie 1979, câteva sute de mii de polonezi eliberați de frică și-au deschis larg ușile sufletelor lui Isus și i-au strigat lui Ioan Paul al doilea: „Îl vrem pe Dumnezeu, îl vrem pe Dumnezeu, îl vrem pe Dumnezeu în familie, îl vrem pe Dumnezeu în şcoli, îl vrem pe Dumnezeu în cărţi, îl vrem pe Dumnezeu, îl vrem pe Dumnezeu…”

De aici, de la acest strigăt al eliberării întru credință a pornit sfârșitul comunismului. Comunismul, un rău imens făcut Omului și umanității, nu a fost învins cu arme, nici cu economie, ci cu forța spiritului creștin, cu puterea mântuitoare a lui Isus, cu credința în Dumnezeu afirmată public. Valorile creștine întruchipate în dorința de libertate, demnitate, solidaritate au salvat jumătate de Europă de barbaria comunistă. Semnalul a fost dat de vizita istorică a Papei în Polonia. Contribuția lui Ioan Paul al doilea la eliberarea Europei Centrale și de Est de comunism a fost decisivă și o recunosc până și istorici și comentatori atei.

Douăzeci de ani mai târziu, Ioan Paul al doilea evalua momentul care a marcat Europa și lumea: ”Atunci când la 22 octombrie 1978 am pronunțat în Piața Sf Petru cuvintele ”Nu vă fie Frică” nu puteam să îmi dau seama pe deplin cât de departe mă vor duce pe mine și întreaga Biserică”. Ceea ce a dorit însă, cu siguranță, Papa, de la bun început, a fost ca fost ca apelul lui ”Deschideți-i larg ușile lui Cristos” să fie auzit nu doar în Estul comunist ci și în Vestul capitalist.

”Europa este rănită, șubredă, dezorientată”

Estul era bântuit de Rău și teroare, pedepsit cu lipsa libertății și excluderea Crucii și a Credinței din viața publică. Vestul, la rândul lui, era și este amenințat de un Rău la început mai subtil, insinuant, apoi tot mai agresiv – renegarea credinței și a valorilor creștine în folosul relativismului moral, al hedonismului, consumismului, individualismului agresiv, al libertăților înțelese ca libertinaj – toate susținute de neomarxismul revanșard.

Papa Ioan Paul al doilea și-a dat seama foarte clar de potențialul distructiv al acestui Rău nu doar pentru Biserică, ci pentru întreaga civilizație occidentală. De aceea și-a folosit harul, charisma, puterea cuvântului și a exemplului personal ca să readucă valorile creștine acolo de unde alții, cu putere tot mai mare politică și mediatică, voiau să le izgonească – în inima Europei și a europenilor.

”Europa este rănită, șubredă, dezorientată”, spunea ,amar și obosit, Ioan Paul al doilea după ani de misionariat, constatând efectele noului anti-creștinism la modă prin Europa Occidentală.

Papa care a învins comunismul ateu și a adus cuvântul Domnului și apoi libertatea în tări aflate sub regimuri dictatoriale, avea să primească o lovitură dură din partea marxismului resuscitat și travestit în corectitudine politică și multiculturalism anti-creștin. În noiembrie 2004, Tratatul constituțional al Uniunii Europene a fost adoptat fără ca în Preambulul său să fie menționate referirile la moștenirea creștină a Europei și la Dumnezeu așa cum insistase Ioan Paul al doilea și cum doriseră și grupurile creștin-democrate și conservatoare din Parlamentul European.

Tratatul a căzut apoi la referendumurile organizate în Franța și Olanda în 2005 așa că, formal, problema rămâne deschisă. Dar semnalul puternic a fost dat: Uniunea Europeană își reneagă valorile de bază pe care a fost construită, valorile creștine ale fondatorilor ei (Robert Schuman, Alcide De Gasperi și Konrad Adenauer). Mai mult, așa cum spunea Horia Roman Patapievici ” Suntem singura civilizaţie, prima din istoria umanității, care şi-a repudiat religia fondatoare!”.

Utopia neomarxistă a Noului Om Nou

Este, într-adevăr, șocant cum Uniunea Europeană și-a negat chiar valorile puse la fundamentul pe care a fost construită, valori creștine, iar discuțiile despe construcția europeană merg mai departe, iată, de mai bine de un deceniu. Cum poți să construiești o casă dacă tu însuți i-ai dinamitat temelia ? Cu ce valori mergi mai departe dacă pe cele cu care ai pornit și pe care stă de 2000 de ani Europa le-ai pus la index ?
Poate că de aceea merg, de multe ori, în gol, din criză în criză, rupte de voința multor europeni de rând. Efectele rupturii Uniunii Europene de valorile creștinismului sunt bine sintetizate de George Weigel, biograful Papei Ioan Paul al doilea, citat de H R Patapievici în eseul ”Noua Europă și vocea care lipsește: creștinismul”: ”Afirmația că societățile libere, prospere și guvernate potrivit legii ale Europei de azi nu au nici o legătura cu creștinismul este mult mai mult decat o falsificare a trecutului, înseamnă angajarea Europei pe o cale în care adevărul moral nu joacă nici un rol în guvernare, în elaborarea politicilor publice, în realizarea dreptății și în definirea acelei libertăți căreia democrația este chemată să îi ofere un corp”

Întrebările sunt: de ce s-a ajuns aici și, mai ales, cum își poate regăsi și asuma Uniunea Europeană valorile creștine.

Establishmentul care dă tonul, de la începutul anilor 2000, în politica, media, universitățile Europei Occidentale și, în bună măsură, în SUA, practică renegarea de sine a civilizației occidentale. În Europa Occidentală fenomenul își are originile în revolta din mai 1968, în Franța. Contestarea instituțiilor și valorilor , în numele unei libertăți absolute și prost înțelese și de pe poziții teribilist-pseudorevoluționare (folosirea simbolurilor maoiste și cheguevariste) s-a transformat, în timp, într-o revoltă împotriva a chiar fundamentelor Occidentului. Revolta ultrastângistă a creat apoi sistem și normă odată ce spiritul lui 68 și-a văzut exponenții ajunși în pozitii de decizie în politică, afaceri, universități, media.

Biserica și valorile creștine au fost primele repudiate în numele libertății de gândire și de conștiință iar separarea dintre Stat și Biserică, firească în normele democratice fixate chiar de oameni credincioși care au creat creștin-democrația, a fost transformată în ruptură totală, în punerea la zid a Bisericii și în excomunicarea valorilor creștine din viața publică.

Teribilismul și idealismul adolescentine ale lui 68 au fost confiscate, deturnate și instrumentalizate cinic de un nou marxism. Vechii marxiști occidentali au prins ocazia să se reinventeze și să plătească polițe. Ei nu pot ierta nici astăzi papei Ioan Paul al doilea și Bisericii faptul că au contribuit decisiv la căderea comunismului. Căderea comunismului estic a fost o lovitură puternică pentru legitimitatea stângii occidentale care i-a tratat tot timpul cu mânuși pe frații lor comuniști din Est.

Noul marxism visează, ca vechiul marxism, la făurirea unui Om Nou. Vechii comuniști o făceau brutal, cu metodele dictaturii. Noii marxișți o fac drapați în valorile democrației, al toleranței, apărării diversității, drepturilor minorităților. În realitate sunt cei mai intoleranți exact în numele toleranței. Excomunică, pun la index, exclud din viața publică și, mai nou, cenzurează și pedepsesc cu legi și instituții special create pe oricine nu se supune, nu crede sau contestă edictele lor.

Noul Om Nou trebuie să fie rupt de Dumnezeu, un nihilist al valorilor creștine care au făcut gloria și măreția Occidentului, ultra-individualist și materialist, libertin în ce privește sexualitatea, amoral, rupt de valorile familiei pe care e bucuros să le vadă distruse, intrat sub tutela statului de la cea mai fragedă vârstă până la moarte, susținător înfocat al noii religii a corectitudinii politice. Calea pentru apariția Noului Om Nou pare deja trasată, cu noi ”teorii” despre gen, cu promovarea unei adevărate culturi a morții (sinuciderea asistată, cazul Alfie Evans), cu devalorizarea sistematică a notiunii de familie, cu tendința statului de a decide în locul familiei în privința copiilor, cu diabolizarea și etichetarea drept fascist sau extremist a celor care îndrăznesc să mai promoveze valori creștine și tradiționale repudiate de noul marxism .

În acest context, recenta recuperarea a lui Marx de către o parte a elitelor mediatice și politice occidentale sună ca o declarație de intenție, ca un program politic. Aniversarea bicentenarului lui Marx într-o veche catedrală creștină este o declarație de repudiere și un afront adus valorilor creștine.

”Europă, deschide ușile tale lui Isus !”

Paradoxal, episodul scandalos al omagierii și recuperării lui Karl Marx poate avea și o parte bună pentru Biserică, și pentru regăsirea valorilor creștine de care are absolută nevoie Uniunea Europeană. De ce ? Pentru că aceia care au patronat și onorat aceste festivități jignitoare pentru europenii care au suferit sub comunism au atins o limită. O limită a indecenței și a disprețului pentru europenii de rând și pentru valorile democrației. S-a ajuns la un punct de inflexiune la care Bisericile creștine, indiferent de confesiune, și europenii, indiferent de credința lor, s-ar putea solidariza. Pentru că ruptura dintre elitele bruxelleze și alegătorii europeni este alimentată serios de asemenea gesturi. Semnele rupturii dintre cei care încurajează și impun politicile neomarxiste, profund antieuropene, exclud valorile creștine și ceilalți, cei mulți din toate colțurile Europei erau, oricum, tot mai vizibile și cuantificabile la alegerile din țări importante ale Uniunii.

Întrebarea pe care astăzi și-o pun mulți oameni de bună-credință este cum este posibil ca, în Uniunea Europeană să-i fie ridicată statuie lui Marx pe banii comuniștilor chinezi în timp ce simbolul creștin al Crucii este șters sau de-a dreptul dărâmat ? În ce fel de Europă Unită trăim si vom trăi ? Câte statui ale lui Marx, sau poate Lenin de-a dreptul, vor mai fi ridicate în orașele occidentale ? În câte catedrale, splendori ale creștinismului și simboluri ale marii civilizații occidentale, vor mai fi omagiați exact cei care propovăduiau stergerea religiei creștine de pe fața pământului și din inimile oamenilor ?

De altfel, exact în ziua când a chemat Europa să-i deschidă portile lui Cristos, pe 20 iunie 1998, vizionarul Papă Ioan Paul al doilea a lansat un mesaj dramatic, parcă destinat unor asemenea vremuri: ”Multe lucruri ni se pot lua nouă, creștinilor. Dar crucea ca semn de mântuire n-o vom lăsa din mâini. Nu vom permite ca ea să fie exclusă din viața publică! (…)” Isus Cristos e calea principală a Bisericii. El însuși e calea nostră spre casa Tatălui și e de asemenea calea spre fiecare om. Pe această cale care duce de la Isus la om, Biserica nu poate fi oprită de nimeni”

Spuneam că episodul Marx este un punct de inflexiune care poate marca și mai profund ruptura dintre elitele europene și cetățenii de rând. Lideri politici inteligenți ai UE au început să înțeleagă că izolarea Bisericii și ignorarea valorilor creștine sunt total neproductive exact pentru viitorul Europei așa cum l-ar dori ei. Ce-i prea mult e prea mult. Laicitatea si secularismul nu pot deveni dictatoriale. Mesajul de apropiere de Biserică și de început de reparare a punților rupte a venit exact din partea președintelui Franței, țară care-și face un titlul de glorie din laicitate si secularism duse la cote nemaiîntâlnite în alte țări puternice ale Occidentului. Emuanuel Macron a făcut pași importanți în direcția catolicilor din Franța și, de fapt, a revalorizării creștinismului:

”În calitate de șef de stat, sunt garantul libertății de a crede sau nu, dar nu sunt nici inventatorul, nici promotorul unei religii de stat, înlocuind transcendența divină cu un crez republican. A fi orbit în mod deliberat față de dimensiunea spirituală pe care catolicii o investesc în viața socială, morală, intelectuală, familială, profesională m-ar condamna la avea doar o vedere parțială asupra Franței; ceea ce însemnă să ignor țara, istoria ei, cetățenii săi; și, cu indiferența, m-aș abate de la misiunea pe care o am”, a declarat Macron în fața unui conclav al episcopilor catolici din Franța. Și continuat și mai apăsat, spre exasperarea stângii neomarxiste si agresiv atee din Franța și toată Uniunea Europeană: ”Dar, astăzi, în acest moment de mare fragilitate socială, când chiar țesătura națiunii amenință să fie distrusă, consider că responsabilitatea mea este să nu las să se distrugă încrederea catolicilor în politică. ”.

Asemenea declarații de curtoazie la adresa Bisericii și a valorilor ei venite din partea președintelui celei de-a doua puteri din UE marchează un moment de cotitură, încă timid, dar important. E un semnal care poate încuraja solidarizarea Bisericilor și a credincioșilor pentru recuperarea valorilor creștine lângă eficia Uniunii Europene. Acest semnal n-a venit, evident, dezinteresat. A fost făcut inteligent, ca să atenueze rupturi, să calmeze tensiuni, îngrijorări și nemultumiri și ca să evite pierderi în plus de popularitate si voturi. A fost făcut, probabil, și sub presiunea comparației cu alt mod, mult mai deschis și direct, de exprimare a valorilor creștine și de sustinere a lor, modelul presedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Discursul lui Trump de la Varșovia a trezit puternice ecouri nu doar în rândul polonezilor și al celorlalți europeni din fostele state comuniste ci și, se vede, i-a marcat pe unii lideri europeni cu pretenții și mari ambiții. Bine că i-a marcat pozitiv.

Este Donald Trump un bigot ? Sunt Statele Unite o teocrație ? Sțim bine că nu, cum știu tot atât de bine că nu și propagandiștii cei mai fervenți ai neomarxismului. De la Varșovia, Trump s-a adresat sufletului creștin al Poloniei și Europei așa cum niciun lider al celor mai importante țări din Uniunea Europeană n-a făcut-o în ultimii ani:

”Putem avea cele mai mari economii și cele mai puternice arme, dar dacă n-avem valori puternice și familii puternice, atunci vom fi slabi și nu vom supraviețui.
Noi împuternicim femeile ca stâlpi ai societății noastre și al succesului nostru. Noi punem credința și familia, nu guvernul și birocrația, în centrul vieților noastre…
Și în primul rând, noi prețuim demnitatea fiecărei vieți umane, protejăm drepturile fiecărei persoane și împărtășim speranța ca fiecare suflet să poată trăi în libertate. Aceștia suntem, acestea sunt legăturile neprețuite care ne țin împreună ca națiuni, ca aliați și ca civilizație…
Aşadar, împreună să luptăm ca polonezii, pentru familie, pentru libertate, pentru ţară şi pentru Dumnezeu.”

În acest discurs Trump se dovedește mai european decât mulți lideri europeni pentru că vorbește cu pasiune și credibilitate exact despre valorile care stau la baza civilizației europene și a Uniunii Europene, valori pe care se bazează și marea democrație americană, valori creștine – credința, familia, libertatea și drepturile omului, demnitatea vieții umane, Dumnezeu. Cuvintele lui Trump, venite din partea liderului lumii libere, dau o grea lovitură atât propagandei ruse care se erijase ipocrit în aparătoarea valorilor creștine și ale familiei în Europa – cam cum face și PSD-ul pe la noi- cât și propagandei neomarxiste care acuza mincinos de rusofilie pe oricine pleda sincer pentru aceste valori. În fine, ca și în alte dăți, avem un exemplu cum mâna de ajutor pentru Europa, acum pentru regăsirea valorilor fondatoare de către Uniunea Europeană, vine din partea Americii și a celui mai hulit lider politic de neomarxiștii de pe tot mapamondul, Donald Trump.

Așadar, exact când vremurile păreau sumbre pentru viitorul creștin al Uniunii Europene, s-a ivit o conjunctura politică internațională cât de cât favorabilă pe care toți cei cu dragoste de Cristos, de Europa valorilor și de democratie – din toate Bisericile și cultele, credincioși, preoți sau politicieni – să o folosim unindu-ne. Zidul de ură și ignoranță ridicat de neomarxisti în fața Bisericilor și a valorilor creștine se va prăbuși.

Avem de partea noastră adevărul. Democrația lumii libere s-a născut din valori creștine. Uniunea Europeană s-a construit pe valori creștine. Valorile credinței, purtate cu curaj și iubire de Papa Ioan Paul al doilea au salvat Europa de comunism. Ele, aceste valori, în primul rând. Identitatea noastră este dată de aceste valori care vor îmbogăți viitorul Uniunii Europene, îl vor întări, îi vor da sens și o vor reapropia de sutele de milioane de europeni.

Avem strălucite exemple de ecumenism și de solidaritate. Ceilalți, neomarxisții au încrâncenarea. Noi avem iubirea. Iar Europa are calea. A arătat-o, în mod repetat, cu dragoste și dăruire, papa Ioan Paul al doilea. Sunt cuvinte pe care le știm și de care nu ne vom sătura niciodată. Să le auzim iar și să le urmăm, ca buni cetăteni ai României și Uniunii Europene. Iată-le:

„ La începutul pontificatului i-am invitat pe credincioșii reuniți la Roma în Piața Sfântul Petru să-I deschidă ușile lui Isus. Astăzi îmi repet apelul către bătrînul continent: Europă, deschide ușile tale lui Isus!”

Municipiul Bistrița poate face un mic gest în memoria Regelui Mihai I

In atenția domnului Primar si a Consilierilor Locali,

Domnule primar Ovidiu Crețu,
Stimați Consilieri,

Suntem într-una dintre cele mai simbolice perioade ale României contemporane. În aceste zile, cu mult respect, îl evocăm pe Regele Mihai I al României, personalitatea care a marcat istoria noastră în ultimul secol.
Astăzi, poate mai mult decât oricând, realizăm că România a avut un mare om de stat.
Mulți dintre români l-au cunoscut, mulți îl descoperă acum. Un lucru este cert, Regele Mihai I și-a dedicat viața susținerii și promovării României, fiind educat în acest sens, iar toate acțiunile lui au fost în sprijinul poporului român.
Istoricii României ne-au spus în aceste aproape trei decenii cine a fost, ce a făcut și ce a însemnat personalitatea sa. Regele Mihai I a fost un reper moral pentru societatea noastră, iar noi avem datoria să îl cinstim și să ducem mai departe România, să o facem respectată și demnă în lume, așa cum a făcut mereu Regele nostru.
Sunt convins că și noi bistrițenii putem să facem un gest mic, dar cu mare însemnătate pentru a-i prețui mereu memoria. Propunerea mea, ca reprezentant al acestui județ în Parlamentul României, este ca unul dintre bulevardele importante ale orașului Bistrița să poartă denumirea de ”Regele Mihai I” și poate cel mai potrivit ar fi redenumirea Bulevardului Republicii.
Ne apropiem de Centenarul Marii Uniri și cred că putem să dăm sens acestor importante vremuri pentru noi, prin cinstirea marilor noștri înaintași. România a avut mari personalități, iar noi suntem beneficiarii acțiunilor lor. Haideți să-i cinstim și să le spunem copiilor noștri că trebuie să le fim recunoscători acestor mari români.

Cu stimă,

Deputat PNL
Robert Sighiartău

regele-mihai-i-implineste-miercuri-96-de-ani-anuntul-facut-de-casa-regala-486937

1 Decembrie 2017

Astăzi este zi de sărbătoare și bucurie pentru fiecare dintre fiii și fiicele României.

Ziua Națională este, mai întâi de toate, ziua românilor obișnuiți care își sărbătoresc țara firesc, cu gesturi simple și bucuria de a fi împreună.

De la un an la altul, de 1 Decembrie, vedem cum tot mai mulți români poartă cu mândrie tricolorul așa cum strămoșii lor l-au purtat la Alba Iulia și peste tot acolo unde s-a clamat, înfăptuit și sărbătorit Marea Unire de la 1918. Marea de steaguri tricolore arborate de români de 1 decembrie acasă, pe mașini, la festivități sunt tot atâtea declarații de suflet pentru România și de speranță pentru viitorul ei, cu toate necazurile, împlinirile sau dezamăgirile vieții de zi de zi. Este cea mai pură declarație de iubire pentru România.

De astăzi, intrăm în anul Centenarului marii Uniri, cu milioanele de mesaje trimise de români care vor un viitor mai bun pentru țara lor.

Datoria noastră, ca politicieni, este să evităm festivismele goale și înțepenite și să valorificăm, prin acțiuni concrete, uriașul potențial de creativitate, energii pozitive și solidaritate pe care îl au concetătenii noștri din țară și din afara ei. Să unim, prin autostrăzi, regiunile istorice ale României și România cu Occidentul. Aceasta ar fi, simbolic, a doua Mare Unire pe care avem datoria istorică să o facem. Să aducem România mai aproape de nivelul de trai și dezvoltare al țărilor occidentale care ne sunt aliați și parteneri strategici. Să ținem drept drumul occidental al României !

Toate acestea înseamnă respectul față de români și adevărata afirmare a demnității naționale.

Dumnezeu să dea tuturor gândul cel bun și să binecuvânteze România !

La mulți ani, dragi români !

Robert Sighiartău

Deputat PNL

Secretar General PNL

B58167CB-1001-4922-B114-2A9F8C234D3D

D4519973-5C9B-49FD-9324-DF8CDD713429

Ziua regalității – comunicat de presă

Ziua de 10 mai a fost una de sărbătoare pentru români până în 1947, când puterea comunistă s-a instalat la conducerea țării.

Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională și marca urcarea pe tron a Regelui de la 1866.

Totodată, tot pe 10 Mai, în anul 1877, parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol răspunde proclamaţiei de independență.

Este o zi simbolică, care, încă din 1990 merita să fie una de bucurie pentru toți românii.

Astăzi este sărbătoare națională în mod oficial.
Perioada în care țara a fost condusă de rege a fost a una a transformărilor și a modernizării statului român.
S-a obținut independența statului, s-a adoptat prima Constituție a țării și România a intrat pe calea europenizării.

Aprecierea față de Casa Regală a României vine cu atât mai mult, cu cât după 1989, familia regală nu și-a uitat țara, dimpotrivă regele Mihai a arătat că a fost și este un bun român.

Asumarea istoriei este obligatorie pentru o reconciliere a noastră cu noi înșine și pentru a clădi o societate deschisă nouă tuturor.

Robert Sighiartău

Deputat

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/05/09/comunicat-de-presa-deputat-robert-sighiartau-13-12-3818423890_10212961810622832_2973022261360996292_n

Amendamente depuse la Bugetul de STAT 2017

 

Drum expres Bistrița – CLUJ

 

Mandatul de parlamentar  a început cu dezbaterea bugetului pe anul 2017 și după o primă evaluare, am decis că pe lângă asumarea unor alocări de bani pentru salarii, pensii și cheltuielile pentru  asistență socială, este nevoie să susținem un program de dezvoltare pe termen mediu, care presupune începerea/demararea unor investiții, care să stimuleze crearea de locuri de muncă și să genereze dezvoltare. Ca membru al comisiei și ca deputat de Bistrița-Năsăud, am propus alocarea unor sume de bani pentru  susținerea unor proiecte de interes regional și pentru județul nostru.    

Mă refer concret la începerea unor lucrări pe traseul Bistrița-Cluj, pentru a parcurge distanța până la Aeroportul Cluj-Napoca într-un timp rezonabil, de aproximativ 60 de minute,dar și la asigurarea unor fonduri pentru a continua lucrările la drumul județean ,,Poarta Transilvaniei,,  Ilva Mică-Lunca Ilvei pe componenta Măgura Ilvei-Lunca Ilvei (lotul 5). Am fost consilier județean și există un consens unanim pentru urgența lucrărilor. 

Am propus alocarea unor sume pentru inceperea studiului de fezabilitate pentru drum de mare viteză Bistrița – Cluj : 

Pentru a atrage investiții în zona noastră este nevoie de drumuri rapide, Bistrița, nefiind nici nod de cale ferată, nici beneficiar al unui aeroport. Traseul Bistrița-Cluj trebuie să fie unul cu patru benzi, să ocolească anumite localități, inclusiv orașul Beclean, pentru a facilita o legătură eficientă pentru tinerii care trebuie/vor să ajungă la Cluj și pentru a atrage mai ușor noi investitori. La Cluj se va realiza unul din cele opt spitale regionale. Interesul județului nostru este să avem un drum modern și sigur. Este o prioritate pentru noi toți. Atât parlamentarii județului Bistrița-Năsăud, cât și cei din județele Cluj și Suceava, cât și conducerile locale din județele amintite, realizează importanța acestei investiții.

În același timp este necesar să susținem economia locală, iar Valea Ilvelor este una cu potential uriaș (economic, pe domeniul industriei lemnului, al produselor artizanale, turistic, cu zone pentru orice tip de agrement,). Pe de altă parte creem condiții bune pentru a iniția o nouă legătură spre Moldova.  

Trebuie amintit că necesitățile depășesc cu mult posibilitățile bugetului național și ne rămâne să stabilim o ierarhizare a priorităților, pentru a lua decizii cât mai bune. Așa cum am spus, una din cele mai importante tronsoane de drum European este șoseaua de leagă Transilvania de Moldova pe traseul Cluj-Napoca-Suceava. Deși au fost realizate investiții de anvergură în ultimii zece ani, este nevoie de o creștere a capacității de transport prin lărgirea carosabilului acolo unde este posibil, prin crearea de rute alternative ocolind anumite localități sau prin realizarea și modernizarea de centuri ocolitoare. Propunerea pe care o fac are în vedere alocarea din timp a unor sume de bani pentru demararea procedurilor care stau la baza realizării investiției, respectiv a realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe tronsonul Bistrița-Cluj, urmând ca într-o etapă viitoare să fie aprobat și realizat proiectul ce vizează tronsonul Bistrița-Suceava.

Din discuțiile și evaluările pe care le am încă din anii trecuți, am convingerea că propunerea are susținere din partea tuturor celor implicați politico-administrativ. Sigur că nu sunt singurele lucruri importante de care are nevoie județul nostru, însă pasul pe care doresc să îl facem este unul important, iar eventuale amendamente ale unor colegi care vizează dezvoltarea județului vor beneficia de sprijinul meu.

Robert Sighiartău

Deputat PNL

 

 

15232088_1803743526534344_3649887889250951914_n

Sfidarea supremă

 

Guvernul a aprobat ordonanțele de urgență ce privesc grațierea și modificarea codului penal.  Probabil e cel mai rușinos act emis de un Guvern după 1989. În miez de noapte, Guvernul a legiferat împotriva propriului popor și a aprobat ordonanța care îi scapă pe cei cu probleme penale din sistemul politic. O serie de foști și actuali demnitari vor scăpa de justiție în urma acestei hotărâri ale Guvernului.

Guvernul PSD-ALDE răstoarnă statul de drept, sfidând milioanele de români care își doresc o țară sigură, democratică, cu reguli precise pentru toți. Nimeni nu este mai presus de lege. E principiul în care credem cu toții.

Anii de muncă pentru construirea unui stat de drept, au fost anulați într-o singură seară.

Obținerea unui număr de voturi îți dă dreptul să guvernezi, dar nu-ți dă voie să faci orice. Cine și-ar fi imaginat că se pot da legi prin care un demnitar nu răspunde pentru o faptă care produce pagube de până în 200 000 de lei. Cine este dispus să voteze așa ceva?

Cum să ne aducem frații și prietenii din afara granițelor, care și-au căutat o viață mai bună când un guvern aruncă în derizoriu fundamentele statului de drept și pilonii democrației? Românii buni, indiferent unde se află, știu că toți suntem egali în fața legii. Acest principiu de bază este încălcat de către actuala putere.

Suntem datori să răspundem hotărât acestor fărădelegi.

România se află la o cumpănă. Trebuie să facem tot ce depinde noi pentru ca generațiile viitoare, copiii noștrii să crească și să trăiască într-o țară liberă, democratică și sigură.

Astăzi Guvernul și-a epuizat orice formă de încredere. Nu numai în fața celor care sunt în stradă, ci în fața milioanelor de români. Demisia e  singura decizie a actualului Guvern pentru a se restabili dreptatea și statul de drept.

Robert Sighiartău

Președinte PNL BN

Deputat in Parlamentul României

 

 

dragnea iordache

 

 

Unirea Principatelor Române – Parlamentul Renașterii Naționale

Se împlinesc astăzi 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment istoric esențial pentru Marea Unire ce avea să aibă loc la 1 decembrie 1918.

Ziua de 24 ianuarie 1859 se înscrie în istoria țării noastre ca fiind „Ziua renașterii naționale”, ziua în care interesele politicienilor au cedat voinței poporului.

În raport de interesele lor de clasă, grupurile sociale de atunci au înțeles în mod diferit conținutul și caracterul Unirii. Așa este și astăzi.

Toți politicienii vorbesc despre democrație, despre statul unitar, despre statul de drept, dar puțini sunt cei care cred cu adevărat în aceste idealuri și sunt gata de sacrificiu pentru înfăptuirea lor.

Generația care a înfăptuit Unirea a avut în frunte patrioți înflăcărați, oameni de mare caracter, iubitori de țară și de oameni.

Progresul intelectual și spiritual nu este posibil dacă nu facem distincția între un ideal, care poate fi sublim, și faptele celor care se declară adepți ai acestuia.

Parlamentul României a fost numit în multe rânduri „Parlamentul rușinii naționale”. De curând am fost ales deputat în Parlamentul României și îmi doresc mult ca Parlamentul țarii noastre să fie un Parlament al „Renașterii naționale”, un Parlament al „Demnității naționale”. Și cred că sunt mulți alți membri ai Parlamentului României, oameni de bună credință, care au aceeași dorință.

Vrem vindecarea țării noastre de unele boli pentru ca ea să se poată restabili.

Să ne păstram tradițiile, dragostea de țară, conștientizarea istoriei și credința în Dumnezeu. Este momentul să privim în mod responsabil ceea ce se întâmplă în țară și în lume.

Este momentul să renunțăm la interesele noastre meschine și egoiste, și să fim preocupați de interesele majore ale țării.

Poporul Român are astăzi, mai mult ca oricând, nevoie de politicieni care nu trăiesc sau nu mor pentru ei înșiși.

Lucrurile durabile se realizează cu mari sacrificii. Datorăm aceasta înaintașilor noștri și copiilor noștri.

Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română…”, pentru un Parlament al Renașterii naționale, pentru un Parlament al Demnității naționale.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Robert Ionatan Sighiartău

Deputat PNL

Președinte PNL Bistrița-Năsăud

Unirea Principatelor Române

PSD-ALDE se pregătește sa il scape pe Dragnea din pușcărie

PSD- ALDE se pregătește sa îl scape pe Dragnea de pușcărie și să îi netezească drumul spre Palatul Victoria.
Motivele și argumentele invocate de Ministrul Justiției si de Premierul Grindeanu sunt false.
Din modul in care a fost redactat proiectul, argumentele invocate și lipsa de transparență, rezultă ca scopul acestei Ordonanțe de Urgență de grațiere este de a albi dosarele penale ale unor politicieni și al marelui boier Liviu Dragnea.
Grațierea propusă nu privește doar persoanele condamnate la închisoare cu executare, dar și persoanele condamnate cu suspendare, care în mod evident NU aglomerează penitenciarele.
Astfel, ca număr de beneficiari ai măsurilor în forma propusă este mai mare cel al persoanelor care NU se află în detenție, decât al celor care se află în acest moment în penitenciare.
Deasemenea sunt supuse grațierii parțiale (1/2 din pedeapsă) infracțiuni de o gravitate extremă: viol, pedofilie, crimă, tâlhărie.
In ce țară trăim ?PSD-ALDE pregătește grațierea lui Dragnea!