Discursul pe care l-am susținut la Arad în cadrul simpozionului cu tema „Solidaritate socială și responsabilitate pentru cei defavorizați”

Suntem deja în campania pentru referendumul de a cărui reușită depinde modul cum va arăta instituția căsătoriei și familia.

E un moment decisiv pentru ce fel de valori punem la baza societății noastre. Întărim valorile de esență creștină care au stat la baza civilizației europene, a Uniunii Europene, valori fundamentale și perfect compatibile cu democrația, libertatea, solidaritatea, respectul față de viața și demnitatea umană? Sau, dimpotrivă, dăm cale liberă distrugerii familiei și a valorilor pe care ea se întemeiază, relativismelor morale, normelor și experimentelor neomarxiste pe care le vedem în alte părți? Suntem într-un moment de răscruce. Și decizia pe care o vor lua românii are o importanță capitală pentru toate sectoarele vieții sociale, inclusiv pentru cel pe care îl abordăm astăzi, aici – protecția socială.

S-o spunem clar și răspicat, încă de la început: adevărata protecție socială, adevărata ocrotire a celor defavorizați de soartă sunt realizate doar prin politici publice întemeiate pe valori creștine. Pe compasiune, solidaritate, pe iubirea de semeni, pe respectul vieții și al demnității umane ca dar al lui Dumnezeu. Și, ca un corolar, pe valorile familiei întemeiată pe căsătoria dintre bărbat și femeie, creșterea copiilor cu responsabilitate și dragoste, cinstirea și respectul față de părinți și bătrâni.

Toate acestea fac diferența între politicile și politicienii, între cei care au grijă cu adevărat de cei în nevoie, de bătrânii și bunicii noștri și de cei care cer ocrotire, copiii – viitorul nostru.

Valorile creștine sunt esențiale, astăzi și în viitor, atât pentru politicile sociale ale României cât și pentru educația tinerelor generații și pentru rezolvarea crizei demografice în care ne adâncim tot mai mult.

Fără aceste valori vom eșua pentru că nu ne vom vindeca de  boala care macină de decenii România – criza morală și degradarea accentuată a spațiului public, mediatic, politic, social. Și, atenție, acestei crize pe care o trăim riscă să i se adauge noi factori generatori de criză și disoluție care deja sunt activi și instituționalizați în țări puternic dezvoltate – mă refer la preceptele corectitudinii politice și neomarxismului, ale progresistului stângist aflate în mare ofensivă.

Prin asimilarea și punerea valorilor creștine la baza politicilor sociale vom demonstra și demonta concret marea impostură a PSD-ului în acest domeniu. Tăria PSD vine dintr-o mare farsă pe care ei au ambalat-o cu un iz de credibilitate: din percepția că ei, pesediștii, sunt singurii care au grijă de oameni, de oamenii simpli, de oamenii nevoiași, de  copii și de bătrâni. Aceasta e o mare înșelătorie pe care noi nu am reușit să o demontăm așa cum trebuie.

Oameni fără Dumnezeu, așa cum sunt satrapii și baronii pesediști, nu au cum să aibă grijă  de semenii lor. Oameni care se pun mai presus de lege, morală, care își dau favoruri pentru ei și clanurile lor – cum fac pesediștii – nu au cum să facă dreptate socială. Din contră, adâncesc decalajele și injustiția socială. Și astea sunt dovedite statistic, cu cifre oficiale. Acestea se văd cu ochiul liber peste tot unde pesediștii au guvernat central și local.

Știm că pesediștii dau cu o mână și iau îndărăt cu patru mâini. Această afirmație, pe cât de adevărată, a ajuns din păcate un clișeu. Nu e de ajuns să o spunem că să demontăm înșelătoria socială a PSD. Și nici ca să devenim noi mai credibili și să ieșim din percepția greșită că noi suntem cei răi,  care tăiem, venim cu austeritatea, suntem insensibili și capitaliști veroși.

De ce nu am reușit cât am fi dorit să demontăm această percepția falsă și nedreaptă în ceea ce ne privește? Pentru că nu am avut curajul să ne asumăm cu putere și convingere valorile creștine în politicile sociale. Mai pe șleau, e vorba de valorile creștin-democrației atât de eficiente în ceea ce privește instituirea dreptății, echilibrului, solidarității și echității sociale în mari democrații occidentale. Sunt aceste valori perimate azi? În niciun caz. Ele au avut un rol decisiv în țări care au trecut prin greutăți inimaginabile după război, au contribuit la instituirea unor democrații solide bazate pe pace socială. E adevărat, au traversat și perioade de criză, dar și-au revenit și au fost relansate cu succes. Mă refer la Germania aici, cu precădere, dar nu numai. Mă refer la familia noastră politică europeană, PPE care le are solid statuate. E drept că uită să le mai spună creștine, dar poate își va da seama că nu au de ce să se rușineze cu această etichetă, dimpotrivă.

Prin urmare, avem soluția la îndemână. Avem modelul creștin-democrat de rezolvare a problemelor de protecție socială și suntem parte a familiei politice europene care îl are în program și în istoria recentă. Nu avem decât să îl aplicăm cu asumare, curaj și spunând lucrurilor pe nume. Sunt valori creștine și ele trebuie să ne guverneze politicile sociale. Așa vom avea o direcție, asa ne vom apropia cu adevărat de oameni, de Biserici. Cu aceste valori și cu soluțiile generate de ele vom fi cu adevărat convigători. Cu aceste valori spuse în fața unor oameni fără niciun fel de valori și fără niciun fel de crez, cum sunt pesediștii, le vom demasca impostura și vom elibera un sector atât de important, protecția socială, de ocupația populismului pesedist.

Mai e un lucru important. Aceste valori și un set puternic de politici publice generate de ele, ne vor feri de defensiva în care am fost puși, nu de puține ori, de populismul socialist al PSD. Când PSD venea cu măsuri sociale populiste în Parlament, nu puțini dintre noi erau defetiști și pledau să mergem, să nu ne împotrivim pentru că pierdem voturi. Intrăm în siajul și captivitatea populismului pesedist. Cu un set puternic de valori, principii și soluții asumate de esență creștină și creștin-democrată în politicile sociale, cu valorile familiei puternic promovate,  noi vom fi cei care dau linia și tonul, vom sta pe un teren solid și nu vom cădea în plasa șantajului electoral pesedist.

Vă dau un exemplu: suntem mai credibili pentru că promovăm și apărăm familia și valorile ei prin măsuri concrete pe care le inițiem și promovăm: creșterea alocațiilor,  acordarea de facilități fiscale pentru mamele și familiile cu mai mulți copii, măsuri pentru reunirea familiilor separate prin plecarea la muncă în străinătate, pentru sprijinul micilor afaceri de familie. Altfel vom vorbi despre probleme pensionarilor și pensii dacă vom sta pe aceste valori. Cu o altă credibilitate și imagine vom putea iniția și realiza parteneriate cu Bisericile.

Nu în ultimul rând, discuția pe care trebuie să o avem în mod serios în partid  va fi de clarificare și întărire ideologică și doctrinară. Ce avem acum? Liberalismul clasic și mulți adepți ai lui. Liberatarianismul și adepți ai săi, mai puțini, e adevărat. Avem destui adepți ai conservatorismului, care nu-și găsesc încă exprimare pe măsură la nivelul partidului și a politicilor sale. Și putem avea și componența creștin-democrată cu avantajele ei pe care, o parte le-am expus în ceea ce privește politicile din sectorul social. Toate sunt de dreapta și centru-dreapta. Toate se regăsesc în familia noastră politică europeană. Eu pledez pentru coexistența tuturor, cu precădere a celor liberale, conservatoare și creștin-democrate. Avem pledoaria pentru valorile inițiativei private, capitalismului, susținerii adevărate a capitalului autohton, a clasei mijlocii de la orașe și, atenție, de la sate, proprietății private și ale statului nonintervenționist în economia privată. Putem accentua valorile conservatoare ale domniei legii, ordinii publice și siguranței cetățenilor. Și putem aduce valorile și principiile creștin-democrate în ceea ce privește protecția socială. Toate sunt compatibile și pot fi armonizate într-un mod care să ne întărească drept singurul partid de dreapta. Și, de fapt, aceste principii și valori sunt deja aplicate de primarii și administrațiile noastre locale de succes. Trebuie să le conștientizăm la nivel național, să le ridicăm la nivel programatic și sa le punem la baza viitoarei noastre guvernări.

Revin, în final, la subiectul de la care am plecat. Susținerea referendumului despre instituția căsătoriei și valorile familiei este și ocazia cea mai bună pentru a declanșa aceste clarificări și întăriri ideologice și doctrinare. O ocazie pe care nu avem voie să o ratam.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *