Situație actuală

România se stinge

Recensământul care se desfășoară va constata, cu o destul de mare probabilitate, la sfârșitul anului, că suntem cu peste un milion mai puțini decât eram acum zece ani; că România a ajuns la o scădere naturală de 140.000 locuitori pe an; că avem unul dintre cele mai mari mare declinuri demografice din Uniunea Europeană.

Pe acest trend, în 2030 vom fi 17,8 milioane, iar în 2050 – doar 14 milioane. De la un moment dat încolo, o națiune foarte îmbătrânită riscă să devină „nesustenabilă demografic”: este pragul dincolo de care o populație nu se mai poate întoarce la creștere naturală.

Realitatea e dură pentru România și trebuie să o înfruntăm acum, cât nu e prea târziu.

1990
23.3 milioane
2019
19 milioane
2050
14 milioane
Familia trebuie să fie în centrul politicilor de redresare demografică.”
Robert Sighiartău
DEPUTAT PNL
Viziunea campaniei „Viață pentru România”

Familia în prim-plan

Familia pentru că în sânul familiei, prin dăruirea reciprocă, efortul și jertfa zilnică a mamelor și taților, se plămădește și crește viața, ziua de mâine a României.

Viitorul României se așază pe respectul vieții prețuite ca dar de la Dumnezeu, pe respectul Familiei, pe parteneriatul dintre Școală și Familie.

De aceea, de pe acum avem de purtat și de câștigat lupta pentru România generațiilor viitoare. M-am implicat din primul mandat de parlamentar în campania „Viață pentru România”.

În 2019, am izbutit dublarea alocațiilor pentru copii și apoi am impus indexarea anuală a alocațiilor cu rata inflației.

Dar alocația pentru copii nu este singura pârghie prin care  putem veni în sprijinul familiilor.

În campania #ViațăpentruRomânia am mai multe inițiative, aflate în diferite stadii în Parlament.

Aceasta va fi cel mai amplu pachet legislativ de combaterea a declinului demografic din România.

Viață pentru România

Inițiative în derulare

Masă caldă pentru copii

Transport școlar

Parcări pentru elevi și copii

Deduceri pentru familiile cu copii

Masă caldă pentru copii

Proiectul de lege vizează asigurarea unei mese calde în creșele și grădinițele de stat, particulare sau confesionale. Părinții plătesc acum separat masa zilnică a copiilor, la stat sau la privat. Multe familii nu-și permit aceasta (circa 250 lei/lună), copiii lor fiind privați astfel de frecventarea învățământului preșcolar și antepreșcolar. În valoare de 15 lei/zi, sumă ce va fi indexată anual cu rata inflației, masa caldă va fi disponibilă pntru toți copiii din școlile și grădinițile acreditate ori autorizate. Primăriile vor primi în acest sens sume defalcate de la bugetul de stat. E un proiect #profamilie și #proeducație ce susține familiile cu copii și încurajează frecventarea timpurie a școlii. Proiectul a trecut de Senat și se află acum în comisiile din Camera Deputaților.

în derulare

Curse școlare pentru copii
(adoptată, intră în vigoare în anul școlar 2022/2023)

În octombrie 2021, Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 249/2021 – o inițiativă legislativă pe care am avut-o în campania #ViațăpentruRomânia pentru facilitarea transportului în siguranță a copiilor din învățământul primar la școală. Din anul școlar 2022/2023, elevii din învățământul primar de stat, particular sau confesionale din orașele și municipiile României pot beneficia de curse școlare gratuite pentru a ajunge și a reveni de la școală, acoperirea cheltuielilor fiind asigurată din bugetul de stat, prin transfer către UAT-uri.

adoptată

Parcări în siguranță pentru elevi și copii

Inițiativa legislativă arată că mașinile care asigură transportul elevilor la școală – mașinile părinților ori vehicule speciale de transport – vor beneficia în zonele de acces ale unităților de învățământ de spații special amenajate și semnalizate pentru urcarea și coborârea elevilor. Și clădirile de utilitate publică trebuie să ofere cel puțin două locuri de parcare pentru femei gravide și vehiculele ce transportă copii mai mici de doi ani. Inițiativa a trecut de Senat și se află în comisii la Camera Deputaților.

în derulare

Deduceri pentru familiile cu copii, scăderea poverii financiare de pe umerii contribuabililor care au persoane în întreținere

Alături de colega mea Maria-Daniela Calista și cu susținerea parlamentarilor PNL, am inițiat o propunere legislativă ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din România. Vizăm deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreținere. Astfel, contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreținere – soție, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreținere deducerea va fi valoarea a patru salarii minime. Proiectul a fost depus în 23 martie 2022 la Senatul României.

în derulare

Sprijin crescut pentru familiile monoparentale

Nivelul alocațiilor pentru familiile monoparentale este mai ridicat și ar urma să fie dublu față de cel prezent. În situația unui singur părinte care îngrijește un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocația pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocația pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulți copii în îngrijirea unui singur părinte, alocația pentru familie va fi între 850-899 lei. Pragul până la care se pot acorda aceste ajutoare – în familii, inclusiv în cele monoparentale – ar urma să fie de 840 lei venit mediu net lunar pe membru de familie (este calculat ca 1,6 x ISR – Indicele social de referință actualizat la 525,5 lei la 1 martie 2022). Alocațiile pentru copii sau alocațiile pentru familii cu venituri reduse nu sunt singurele pârghii în politicile de redresare demografică. În Campania #ViațăpentruRomânia am propus mai multe inițiative complementare. Toate aceste inițiative sunt prime măsuri ce trebuie să facă parte dintr-o lungă campanie ce trebuie să vizeze politici de stimulare a natalității. Este viitorul României în joc.

în derulare
Perspective pentru viață

O bătălie pe termen lung

Sunt patru proiecte care completează demersurile mele din 2019 privind creșterea substanțială și indexarea cu inflația a alocației pentru copii. 

Dar „Viață pentru România” va fi o bătălie lungă, ce va viza și alocațiile pentru sprijinirea familiilor, un demers care nu poate fi rupt de contextul general.

Scăderea populației se produce atât prin scăderea natalității cât și prin plecarea românilor în afară, în căutarea unei vieți mai bune. De aceea, sunt cruciale și trebuie sprijinite proiectele de dezvoltare a României, investițiile în infrastructură și locuri de muncă pentru a face din România un loc al întoarcerii acasă și pentru crearea de oportunități tinerelor familii aici, în țara noastră.

Reziliență este cuvânt la modă acum și nu fără temei. Reziliența unei societăți democratice este capacitatea ei de a rezista pe termen lung la crize, de a le depăși, de a avea tăria să-și revină de fiecare dată. Alături de criza de securitate provocată de războiul lui Putin, de criza energetică, criza demografică cu care ne confruntăm va fi testul rezilienței noastre.

Oamenii sunt cel mai prețios patrimoniu al unei țări, dreptul la viață și la respectarea demnității umane sunt valori supreme, drepturi din care decurg toate celelalte drepturi și libertăți.

Pachetul de inițiative legislative pe care l-am prezentat mai sus este doar primul pas și îl voi completa. De aceea, vă chem să ne rugăm și să lucrăm împreună pentru „Viață pentru România”. Aștept propuneri, reacții, idei de îmbunătățire. Să urmărim împreună ca aceste propuneri legislative să ajungă la bun sfârșit și să fie implementate.