Lumea Liberă trebuie să taie conducta cu șantaj rusesc prin politici energetice și de mediu realiste, raționale și unitare! O strategie energetică solidă, asumată solidar de SUA, UE și ceilalți actori importanți ai democrațiilor lumii trebuie să fie parte a politicilor de descurajare a ofensivei Rusiei lui Putin și Chinei comuniste.
Șantajul cu livrările de gaz operat de regimul Putin a fost principala cauză a creșterilor prețurilor la energie la nivel european. S-o spunem însă pe șleau: sistemul de tranzacționare a certificatelor de emisii de carbon (ETS – principalul instrument care „forțează” atingerea țintelor stabilite de UE) a avut o contribuție semnificativă la creșterea prețurilor la energia electrică în 2021. Am ajuns aici pentru că politica de mediu a UE, la care s-au ambiționat doamne și domni de la Bruxelles, s-a decuplat de realitate.
În 2014, statele UE conveniseră asupra unei ținte realiste, de 40% de reducere a emisiilor de carbon față de nivelul din 1990. După doar șapte ani, în 2021, s-a produs un „mare salt înainte”, de la ținta de 40% la una de 55% – realizată până în 2030. Această ridicare nerealistă a ștachetei a dus la creșterea bruscă a prețurilor certificatelor verzi pe care industriile poluatoare (centralele pe cărbuni, în primul rând) trebuie să le cumpere ca să-și acopere emisiile de carbon. S-au scumpit de peste două ori într-un an (de la 27 la 64 euro). Drept bonus, ETS a adus în criză marile orașe cu încălzire centralizată pe cărbuni.
Acum Comisia Europeană plusează și vrea să impună, din 2025/2026, un sistem similar de comercializare a certificatelor verzi pentru încălzirea clădirilor și pentru transportul rutier, care va antrena creșteri de prețuri la carburanți și încălzirea locuințelor, cu consecințe negative directe asupra cetățenilor statelor membre.
Când UE este responsabilă doar de 8% din gazele de efect de seră la nivel mondial – repet, doar 8 procente! -, în timp ce China – de 28%, da, de peste trei ori mai mult – nu poți avea politici de mediu total disproporționate ca ambiții, care nu țin cont de impactul asupra bugetelor familiilor, competitivității companiilor și economiilor europene.
Când 45% din importurile de gaze naturale ale UE sunt de gaz rusesc ori când China ocupă primele patru locuri în Top 5 al producătorilor de panouri solare, nu poți avea politici de mediu care măresc dependențe de actori globali ostili Lumii Libere, precum China și Rusia.
Investițiile masive în regenerabile – energie solară sau eoliană – sunt caracterizate de un grad ridicat de volatilitate. De aceea ele trebuie dublate de investiții pe măsură în energie convențională sigură: în energie nucleară și gaze – exploatarea gazelor din Marea Neagră, terminale pentru gaz lichefiat. Altminteri, în contextul închiderii centralelor pe cărbuni și al concentrării exclusiv pe regenerabile, UE ajunge dependentă de gazul rusesc ca sursă de energie stabilă.
Lui Lenin i se atribuie zicerea: „capitaliștii ne vor vinde funia cu care îi vom spânzura”. De aceea spun că politicile de mediu și de energie care cresc dependența de gazul rusesc ca sursă de energie stabilă nu servesc mediului înconjurător, cu atât mai puțin cetățenilor țărilor din Uniunea Europeană, ci regimului Putin! Și aceasta chiar în momentul în care Putin se arată gata de o nouă agresiune militară și, în cooperare cu China comunistă, vizează extinderea sferelor de influență și dominație.
Pentru înalții responsabili ai UE și pentru noi toți, oameni politici și demnitari din statele membre, criza prețurilor la energie și gravele amenințări de pe flancul estic trebuie să fie pentru o trezire la realitate:
– la nevoia de ținte de mediu realiste care să respecte interesele contribuabililor și companiilor,
– la nevoia de politici raționale și echilibrate, care să întărească securitatea energetică a UE prin dezvoltarea puternică, cu bani europeni, a energiei din surse convenționale curate, ce nu depind de fluctuațiile meteo: energia nucleară, exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, dezvoltarea infrastructurii în UE pentru gazul lichefiat.
– și, nu în ultimul rând, la solidaritate și strategie comună energetică SUA-UE, cu fructificarea tuturor resurselor de energie viabile, existente – nu cu vise ultracostisitoare și nerealiste.
În decembrie, flotila americană de nave cu gaz lichefiat venită de peste Atlantic a domolit prețurile la gaze naturale. A ajutat Uniunea Europeană să depășească un moment critic. Dar Europa nu trebuie să se pună singură, prin politici nechibzuite, în situația de a fi din nou salvată de americani. Nici de a se rupe de salvatorii ei din trecut, aceiași americani, ca să se repeadă la conductele cu gaze ale rușilor și să le întindă covoare roșii chinezilor. Europa este încă destul de puternică și poate contribui la protejarea Lumii Libere, nu la vulnerabilizarea ei.
În 2021, România și-a spus cuvântul în Uniunea Europeană în favoarea gazelor naturale și energiei nucleare, în ciuda opoziției unor state dezvoltate care mizează exclusiv pe energie regenerabilă. A făcut alianțe pentru susținerea intereselor naționale. Eforturile au dat rod: săptămâna trecută Comisia Europeană a înscris gazele naturale și energia nucleară printre activitățile economice sustenabile, domenii ce pot fi susținute cu fonduri europene și pot avea acces privilegiat la finanțare.
Acest succes diplomatic și politic arată calea de urmat: susținerea mai fermă a intereselor naționale în UE și păstrarea legăturii cu realitatea. România și alte țări din Est au cunoscut consecințele dezastruoase ale economiei planificate și ale unor obiective utopice. Această experiență este importantă acum la nivel european.