Călătorie în viitor la INCAS

Am făcut o extraordinară călătorie în viitor. Nu s-a întâmplat pe meleaguri îndepărtate, ci la noi, în România. Am vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS). Am rămas profund impresionat: cercetare de top mondial, tehnologii de ultimă generație, aplicații extrem de ingenioase și performante.

Totul pare dintr-un fim SF: demonstratorul tehnologic pentru o noua generație de aeronave de școală și antrenament, laboratorul de testare în condiții extreme pentru sisteme/echipamente spațiale și multe alte aparaturi și tehnologii venite parcă dintr-un secol viitor. Institutul este deținătorul celei mai importante infrastructuri de cercetare aplicativă pentru aeronautică și spațială din România. Aici se proiectează aeronave noi și modernizate, se studiază realizarea unui centru de robotică spațială, se desfășoară și cercetări cu profil non-aerospațial, de exemplu realizarea unor manechine termice cu aplicații în sălile de operații, în industria de automobile și pentru Stația Internațională Spațială.

Institutul și-a consolidat poziția de lider regional și este un actor major în politica UE și internațională în sectorul aerospațial. Dar poate mai important este că INCAS și-a întărit și întinerit un colectiv de cercetători redutabili care fac cinste României.

Felicitări conducerii Institutului și tuturor super-profesioniștilor de acolo care fac dovada strălucită că se poate la noi acasă, chiar într-un domeniu de vârf precum cercetarea aerospațială!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *