DISCURS SUSTINUT LA DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR 2018-2019

Sunt chiar așa de departe în timp de perioada primelor zile de an școlar, din liceu. Simt aceeași emoție și bucurie. De astă dată dublate de bucuria de a vă vedea așa de frumoși, entuziaști, alături de dascălii, de colegii și familiile voastre.

De fapt, fiecare școală bună, așa cum este școala dumneavoastră, este o mare familie. O școală bună, o știți mai bine ca mine, doamnelor și domnilor profesori și învătători, nu le predă elevilor ei doar noțiuni . Formează caractere, educă suflete, dă hrană spirituală minții și o viziune despre lume tinerelor generații.

Într-o scoală bună, dascălul este cel de-al doilea părinte al copilului, părintele lui spiritual, sufletesc.

Familia este prima școală a copilului iar scoala este a doua lui familie.
Nu există formă de viață sufletească și conștiință rupte de iubirea de semeni și de Dumnezeu și nici scoala nu poate fi ruptă de aceste forme de iubire.

Toate aceste le știți și aplicați prea bine, la catedră și nu numai, doamnelor și domnilor profesori, învățători și educatori. Toate acestea e simțiți prea bine, dragi copii și tineri. Le simțiți odată cu căldura sufletească și dăruirea profesorilor voștri și ale părinților voștri.

Din nefericire, sistemul de învățământ și responsabilii lui -și nu doar cei de azi– au uitat și uită adesea aceste adevăruri simple și atât de umane.

Și când spun asta nu mă refer doar la greutățile materiale și profesionale de zi de zi ale școlii. Vorbesc despre necesitățile de bază, despre prima dovadă pe care fiecare stat civilizat trebuie s-o arate copiilor lui. Statul român oferă cea mai mică alocație pentru copii din Uniunea Europeană.

Am făcut un prim pas pentru corectarea acestei nedreptăți față de cel mai de preț comoară a unui popor – copiii. Am depus la Parlament două proiecte de lege: primul vizează majorarea alocațiilor pentru copii și tinerii pâla la 18 ani cu 50 %; al doilea stiplează indexarea acestor alocații cu rata inflației, pentru că știți prea bine cât de mult au crescut prețurile în ultimii doi ani.

Nu e mult, dar e un pas absolut necesar. Vor mai fi și alții, vă asigur.

Stimați profesori și părinți, dragi copii și tineri,
Aud și auzim adesea că școala trebuie racordată la nevoile piței muncii. Adică trebuie să pregăteqscă tineri care să știe o meserie căutată. Iar astăzi chiar ne confruntăm cu o criză de meseriași în foarte multe sectoare ale economiei.Așa este. E o urgență acest obiectiv. Numai că, în opinia mea și, sunt convins, în opinia multora dintre dvs, nu este principala urgență.

Urgenta-urgențelor scolii românești este educarea și promovarea valorilor. De ce? Pentru că vedem cu toții degradarea morală a societății, a spatiului public. Vedem cu toți, cu durere, agresiunea în creștere a prostului-gust și a lipsei de respect pe străzi, pe șosele, la televiziuni, pe scena publică, în politică.

Salvarea și reparația vin doar din readucerea programatică și sistematică a marilor valori în procesul Educației . La ce mari valori mă refer: la resectul pentru dascăli, părinți și pentru toți cei din jurul nostru; la cultivarea valorilor democratiei și drepturilor omului; la respectul pentru valorile familiei, pentrutradițiile nationale, pentru istoria natională; la respectul pentru valorile culturii universale; la cultivarea frumosului și a bunului-gust; la solidaritate, compasiune,demnitate, onoare, patriotism; la dragostea pentru semeni care ține și izvorăște din dragostea pentru Dumnezeu.

Toate aceste valori sunt suferinde astăzi în societatea românească pentru că sunt suferinde în Învățământul românesc. Dumneavoastră și mulți alți dascăli dăruiți cu har și dragoste de copii le promovați cum puteți. Dar sitemul si responsabilii lui nu le promovează, dimpotrivă.

Mă voi lupta cu toată buna mea credință, acolo unde sunt și unde pot, pentru promovarea acestor valori și pentru preluarea lor organică în procesul educațional. Pentru că de asta e nevoie, de măsuri care se aplică, nu de noi ordine de mistru sau de legi care nu au nicio legătură cu viața.

Vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați dat-o de a vă adresa aceste cuvinte într-o zi atat de importantă și frumoasă pentru dumneavoastră !

Sper sa ne revedem cu bine. Sper ca România pe care cu totii cei de aici ne-o dorim, România valorilor, România bună ci toți copiii ei, să fie curând o realitate, nu doar un vis împărtășit în curtea unei scoli bune cu copiii ei.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *